
اگر تغییرات ظاهری را کنار بگذاریم، اپل در سالهای اخیر، بیشتر از هرچیز دیگری، بر بهبود صفحهنمایش، تراشه و دوربین آیفون تمرکز داشت. امسال باتری نیز به جمع موارد پراهمیت اضافه شده و نقش دوربین پررنگتر از همیشه است؛ بهقدری پررنگ که اپل ادعا میکند با آیفون ۱۳ پرو، «هالیوود را به جیب خود بیاورید». سال گذشته آیفون ۱۲ پرو و آیفون ۱۲ پرو مکس، گوشیهای کمنقصی بودند و پرچمداران گرانقیمت اندروید به چالش کشیدند، حال باید دید که آیفونهای جدید چه عملکردی بهنمایش میگذارند.
آیفون ۱۳ پرو روی کاغذ تغییرات جالبتوجهی درمقایسهبا نسل گذشته تجربه میکند؛ ۱٫۵ تا ۲٫۵ ساعت افزایش شارژدهی، ۵۰ درصد قدرت پردازشی بیشتر درمقایسهبا رقبا، ۲٫۲ برابر عملکرد بهتر دوربین در تاریکی، عکاسی ماکرو و صفحهنمایش ۱۲۰ هرتزی از جملهی این ویژگیها و تغییرات بهحساب میآید. در ادامه با بررسی آیفون ۱۳ پرو مکس همراه زومیت باشید تا درستی ادعاهای اپل را بررسی کنیم.
آیفونهای جدید تفاوت اندکی با خانوادهی آیفون ۱۲ دارند؛ سال گذشته اپل با کنار گذاشتن فریم محدب نسلهای پیشین، آیفونها را با طراحی مسطح و گونیایی وارد بازار کرد تا زبان طراحی گوشیهای هوشمند و تبلتهایش را هماهنگ سازد. خانوادهی آیفون ۱۳ نیز از همان زبان طراحی مسطح پیروی میکنند، با این تفاوت که اکنون با افزایش ظرفیت باتری و ارتقای دوربینها، آیفونهای جدید اندکی قطورتر و سنگینتر شدهاند.
آیفون ۱۳ پرو و آیفون ۱۳ پرو مکس اکنون بهترتیب ۱۵ و ۱۲ گرم سنگینتر و ۰٫۳ میلیمتر قطورتر از نسل گذشتهشان هستند. سنگینیِ وزنِ ۲۰۴ و ۲۴۰ گرمی دو گوشی و ضخامت ۷٫۷ میلیمتری آنها را کاملا حس خواهید کرد. آیفون ۱۳ پرو مکس اکنون با وجود بهرهگیری از ۰٫۱ اینچ، نمایشگر کوچکتر، حدود ۱۳ گرم از گلکسی اس ۲۱ اولترا سنگینتر است.
هر دو مدل آیفون ۱۳ پرو و آیفون ۱۳ پرو مکس از بدنهی شیشهای مات و فریم فولادی براق با سطوح تخت بهره میبرند. این دو گوشی هوشمند در رنگهای خاکستری (Graphite)، طلایی (Gold)، نقرهای (Silver) و آبی کمرنگ (Sierra Blue) بهفروش میرسند. مانند گذشته، پوشش مات بدنه بهگونهای است که آثار لکه و چربی را به خود نمیگیرد؛ اما آثار انگشت بهسادگی روی فریم دستگاه برجای میمانند؛ بنابراین یا باید از قاب محافظ استفاده کنید یا همیشه یک دستمال میکروفایبر بههمراه داشته باشید!
آیفون ۱۳ پرو کیفیت و دقت ساخت بسیار بالایی دارد، کلیهی قطعات بهخوبی روی هم سوار شدهاند؛ بهطوری که با لمس مرز میان پنل شیشهای و فریم دستگاه، بهسختی میتوان متوجه شکاف میان آنها شد. در نمای جلو نیز از نوار پلاستیکی بین فریم و پوشش نمایشگر خبری نیست و این دو المان بهصورت مستقیم روی هم سوار شدهاند. از نمایشگر آیفونهای جدید نیز پوششی مرکب از شیشه و سرامیک، موسوم به Ceramic Shield محافظت میکند؛ پوششی که از تمام شیشههای بهکاررفته در گوشیهای هوشمند، مقاومتر است.
صفحهنمایش آیفون ۱۳ پرو و آیفون ۱۳ پرو مکس مانند نسل گذشته بهترتیب ۶٫۱ و ۶٫۷ اینچی هستند و از نسبت تصویر کشیدهی ۱۹٫۵:۹ بهره میبرند. مهمترین تفاوت در نمای جلوی آیفونهای جدید با نسلهای گذشته، به ابعاد بریدگی نمایشگر بازمیگردد؛ برای نخستینبار از زمان معرفی آیفون ۱۰، مهندسان اپل با انتقالدادن دریچهی اسپیکر مکالمه به شکافی میان محافظ نمایشگر و فریم دستگاه، ابعاد بریدگی را ۲۰ درصد کاهش دادهاند؛ هرچند که از فضای آزادشده از نمایشگر برای نمایش اطلاعات بیشتر، نظیر شارژ باتری استفادهای نمیشود!
اپل حتی پا را فراتر میگذارد و میگوید آیفون ۱۳ پرو و ۱۳ پرو مکس هنگام اجرای ژستهای حرکتی مانند اسکرول، سوایپ یا پینچ نیز نرخ نوسازی نمایشگرشان را با سرعت حرکت انگشتان کاربر تطبیق دهند؛ بهگونهای که گویی المانهای رابط کاربری به انگشتان کاربر چسبیدهاند. این موضوع در عمل نیز کاملا بهچشم میآیند، بلافاصله پس از کار با آیفون ۱۳ پرو، رابط کاربری آیفون ۱۲ پرو یا حتی آیفون ۱۳ بهنظرتان کُند خواهد آمد.
پس از گذشت مدت کمی از عرضهی آیفونهای جدید، مشخص شد که بهصورت پیشفرض بسیاری از اپلیکیشنهای متفرقه به نرخ نوسازی ۶۰ هرتز محدود هستند و تنها هنگام اجرای برخی از انیمیشنها یا اسکرولکردن، نرخ نوسازی به ۱۲۰ هرتز میرسد. اپل دلیل این محدودیت را وجود یک باگ عنوان میکند و میگوید در آینده یک آپدیت نرمافزاری برای حل آن منتشر خواهد کرد.
اپل میگوید نمایشگر آیفون ۱۳ پرو و آیفون ۱۳ پرو مکس اکنون زیر نور آفتاب ۲۵ درصد روشنتر از گذشته است. کوپرتینونشینها روشنایی بیشینهی پایدار گوشیهای جدیدشان را ۱۰۰۰ نیت و روشنایی بیشینهی آنها هنگام پخش محتوای HDR را ۱۲۰۰ نیت عنوان میکنند. آیفون ۱۳ پرو از محتوای HDR10 و Dolby Vision پشتیبانی میکند و بهگفتهی اپل فضای رنگی DCI P3 را نیز بهصورت کامل پوشش میدهد. برای بررسی ادعای اپل، تستهای زومیت را روی آیفون ۱۳ پرو مکس اجرا کردیم.
اندازهگیریهای ما نشان میدهد که آیفون ۱۳ پرو مکس در نمایش محتوای SDR به حداکثر روشنایی ۱۰۶۵ نیت و در محتوای HDR به حداکثر روشنایی فوقالعادهی ۱۴۴۹ نیت دست مییابد؛ صفحهنمایش پرچمدار جدید اپل حتی در زیر نور مستقیم آفتاب هم خوانایی خود را حفظ میکند. آیفون ۱۳ پرو مکس با حداقل روشنایی ۲٫۰۱ نیت در تاریکی نیز همراه خوبی برای چشمانتان خواهد بود.
بررسی آیفون ۱۳ پرو مکس از سوی زومیت نشان میدهد که این گوشی هوشمند فضای رنگی sRGB را بهصورت کامل، با دقتی کمنظیر و دمای بسیار نزدیک به وضعیت متعادل (۶۵۰۰ کلوین) پوشش میدهد. از آنجا که در آیفون امکان تغییر دستی فضای رنگی در دسترس نیست و همهچیز بهصورت خودکار صورت میگیرد، اندازهگیری دقت آیفون ۱۳ پرو مکس در تولید رنگهای DCI P3 برایمان ممکن نبود؛ بنابراین باید بهناچار به گفتهی اپل مبنیبر پوشش کامل این فضا استناد کنیم.
آیفون ۱۳ پرو و ۱۳ پرو مکس همانند نسل گذشتهشان از ترکیب اسپیکر موجود در لبهی پایین و اسپیکر مکالمهی موجود در لبهی بالایی نمایشگر بهعنوان اسپیکرهای استریو استفاده میکنند. پرچمداران اپل در زمینهی بازتولید فرکانسهای مختلف عملکرد بسیار خوبی دارند، صدایی شفاف و عاری از نویز تولید میکنند و حجم صدای تولیدی آنها نیز مطلوب است.
سخت افزار، تجربه بازی و باتری آیفون ۱۳ پرو مکس
اپل حکمران مطلق تراشههای موبایل بهحساب میآید و بهنظر میرسد که در سال ۲۰۲۱-۲۰۲۲ نیز تغییری در وضعیت ایجاد نخواهد شد. اپل میگوید A15 Bionic، همان تراشهای که به آیفون ۱۳ پرو قدرت میبخشد، در پردازشهای CPU و GPU-محور بهترتیب ۵۰ و ۳۰ درصد سریعتر از رقبا عمل میکند؛ البته اپل امسال دو مدل از تراشهی A15 را با گرافیک ۴ و ۵ هستهای برای آیفونهای عادی و پرو در نظر گرفته است.
کوپرتینونشینها در تراشهی A15 Bionic از مجموعهی دستورالعملهای ARMv8 شرکت آرم استفاده میکنند و تولید آن را به شرکت TSMC با فناوری ساخت ۵ نانومتری این شرکت واگذار کردهاند. اپل میگوید تراشهی A15 در دل خود از ۱۵ میلیارد ترانزیستور میزبانی میکند که ۲۷ درصد بیشتر از تعداد ترانزیستورهای بهکاررفته در A14 Bionic است.
بهلطف بررسیهای انجامشده از سوی وبسایت AnandTech میدانیم که فرکانس بیشینهی هستههای پرقدرت Avalanche درحالیکه تنها یک هسته درگیر باشد، به ۳۲۴۰ مگاهرتز میرسد که ۸ درصد بهبود را درمقایسهبا نسل گذشته نشان میدهد؛ نکتهی جالبتوجه دیگر، افزایش ۱۰ درصدی فرکانس هستههای کممصرف Blizzard و رسیدن آن به ۲۰۱۶ مگاهرتز است.
مهندسان اپل میگویند کش سیستمی A15 را دو برابر کرده و به ۳۲ مگابایت ارتقا دادهاند؛ از سوی دیگر بررسی AnandTech نشان میدهد که حافظهی L2 اشتراکی در دسترس برای هستههای پرقدرت Avalanche از ۸ به ۱۲ مگابایت افزایش داده؛ اما مقدار آن برای هستههای کممصرف بدون تغییر، روی عدد ۴ مگابایت باقی مانده است. افزایش ظرفیت حافظههای پرسرعت کش، بهخودی خود انتقال داده بین CPU و حافظه را بهبود میدهد و بر عملکرد کلی دستگاه اثر مثبت میگذارد.
آیفون ۱۳ پرو بار دیگر بر تسلط مطلق اپل بر دنیای تراشههای موبایل صحه میگذارد؛ تراشهی A15 Bionic در پردازشهای CPU-محور با اختلافی ۳۹ درصدی و در پردازشهای GPU-محور با اختلاف نجومی ۲۱۰ درصدی، حریف قدرتمند اندرویدیاش را از پیشرو برمیدارد؛ درحالیکه در بنچمارک بازیمحور GFXBench، برتری تراشهی اپل به ۴۰ تا ۷۲ درصد میرسد. A15 Bionic در تجربهی وبگردی مبتنیبر جاوا اسکریپت نیز اسنپدراگون ۸۸۸ را با برتری ۱۳۱ درصدی از میدان بهدر میکند.
A15 Bionic درمقایسهبا نسل پیشین خود نیز ۱۵ درصد در پردازشهای CPU-محور و ۵۵ درصد در پردازشهای GPU-محور، بهتر عمل میکند؛ درحالیکه در تجربهی وبگردی نیز با اختلاف ۲۱٫۴ درصدی بهتر از A14 Bionic ظاهر میشود.
برای ارزیابی پایداری عملکرد آیفون ۱۳ پرو مکس در استفادههای سنگین و مداوم، بنچمارک 3DMark Wild Life را ۲۰ دقیقه بهصورت پیوسته روی این گوشی، آیفون ۱۲ پرو مکس و گلکسی S21 اولترا اجرا کردیم. آیفون ۱۳ پرو مکس در آزمون پایداری عملکرد حدود ۲۸ درصد افت عملکرد داشت و نواحی مجاور دوربین پشتیاش نیز اندکی داغ شد؛ اما باید توجه داشته باشید که با وجود چنین افتی، بدترین امتیاز آیفون ۱۳ پرو مکس در آزمون پایداری عملکرد از بهترین امتیاز آیفون ۱۲ پرو و گلکسی S21 اولترا بهترتیب ۴ و ۲۷ درصد بهتر بود!
برای ارزیابی تجربهی بازی آیفون ۱۳ پرو، سراغ بازیهای نامآشنای Call of Duty Mobile و PUBG بههمراه بازی سنگین Genshin Impact رفتیم. متأسفانه در حال حاضر هیچکدام از بازیهای یادشده از فناوری ProMotion آیفون ۱۳ پرو مکس پشتیبانی نمیکنند و نرخ نوسازی صفحهنمایش حین اجرای آنها بهصورت ثابت روی ۶۰ هرتز قرار میگیرد.
عملکرد آیفون ۱۳ پرو مکس در اجرای بازی موبایل | |||
---|---|---|---|
عنوان بازی موبایل | تنظیمات گرافیکی بازی | نرخ فریم میانگین | وضعیت اجرا |
PUBG Mobile | Ultra HD | ۳۹ فریمبرثانیه | اجرای پایدار با نوسان اندک |
PUBG Mobile | HD | ۵۷ فریمبرثانیه | اجرای پایدار با نوسان اندک |
Call of Duty Mobile | Very High | ۵۹ فریمبرثانیه | اجرای پایدار با نوسان اندک |
Genshin Impact | Highest | ۵۱٫۳ فریمبرثانیه | نوسان مداوم بین ۳۵ تا ۶۰ فریمبرثانیه |
* تمامی بنچمارکهای ذکرشده در این جدول را زومیت اجرا کرده است.
همانطور که مشاهده میکنید، با وجود پیشرفت فاحش قدرت پردازش گرافیکی A15 Bionic، آیفون ۱۳ پرو مکس، هنگام اجرای بازی PUBG با تنظیمات گرافیکی Ultra HD، بهصورت میانگین به نرخ ۳۹ فریمبرثانیه دست مییابد؛ درحالیکه بازی سنگین Genshin Impact را با نوسانهای بسیار و نرخ میانگین ۵۱٫۳ فریمبرثانیه اجرا میکند. بازی بهینهی Call of Duty نیز مطابقانتظار در بهترین تنظیمات گرافیکی با نرخ فریم پایدار ۵۹ فریمبرثانیه اجرا میشود.
آیفون ۱۳ پرو و آیفون ۱۳ پرو مکس با ارتقای ۹٫۹ و ۱۸٫۶ درصدی درمقایسهبا نسل گذشته، اکنون از باتریهای لیتیوم-یونی به حجم ۳۰۹۵ و ۴۳۷۳ میلیآمپرساعتی بهره میبرند و براساس ادعای اپل بهترتیب ۱٫۵ و ۲٫۵ ساعت بیشتر از گذشته شارژدهی دارند.
مهندسان اپل امسال نیز رمهای سریعتر و بهینهترِ LPDDR5 را نادیده گرفته و برای پنجمین سال متوالی، از رم LPDDR4X-4266 در آیفونها استفاده کردهاند، آیفون ۱۳ پرو از رم ۶ گیگابایتی بهره میبرد.
آیفونهای جدید بهمدد مودم Snapdragon X60 کوالکام مانند نسل قبلی از اتصال 5G نیز پشتیبانی میکند و قابلیت اتصال به شبکههای بیسیم Wi-Fi 6 بههمراه Bluetooth 5.0 را دراختیار کاربر میگذارند.
اپل امسال آیفون ۱۳ پرو و آیفون ۱۳ پرو مکس را علاوهبر مدلهای ۱۲۸، ۲۵۶ و ۵۱۲ گیگابایتی، در مدل جدیدی با حافظهی یک ترابایتی نیز بهفروش میرساند. ما نسخهی ۲۵۶ گیگابایتی آیفون ۱۳ پرو مکس را برای بررسی دراختیار داشتیم که بهگواه نرمافزار JazzDiskBench به سرعت خواندن و نوشتن ترتیبی بسیار عالی ۱۶۰۰ و ۱۲۴۸ مگابایتبرثانیه دست مییابد.
A15 Bionic در آیفون ۱۳ پرو از ترکیب ۲ هستهی پرقدرت Avalanche با فرکانس ۳٫۲۳ گیگاهرتز و ۴ هستهی کممصرف Blizzard با فرکانس ۲٫۰ گیگاهرتز بهعنوان CPU استفاده میکند و از ماژول ۵ هستهای اختصاصی اپل بهعنوان GPU استفاده میکند. موتور پردازش عصبی ۱۶ هستهای بهکاررفته در تراشهی A15 Bionic میتواند در هر ثانیه ۱۵٫۸ تریلیون عملیات محاسباتی انجام دهد.
نرمافزار و رابط کاربری آیفون ۱۳ پرو مکس
آیفون ۱۳ پرو بهصورت پیشفرض با سیستمعامل iOS 15 بهفروش میرسد. نسخهی جدید سیستمعامل محبوب اپل تغییرات ظاهری خاصی را درمقایسهبا iOS 14 تجربه نمیکند؛ اما چند ویژگی جذاب به آن اضافه شده است. قابلیت Live Text برای استخراج متن از تصاویر، پشتیبانی از افزونه در سافاری و بازطراحی این مرورگر، استفادهی آفلاین از سیری و نمایش سهبعدی نقشه، از جملهی ویژگیهای جذاب iOS 15 بهحساب میآیند.
برآمدگی دوربین آیفون ۱۳ پرو و آیفون ۱۳ پرو مکس، ظاهری مشابهِ نسل گذشته دارد؛ اما ارتقای دوربینهای پشتی و استفاده از حسگرهای بزرگتر، باعث شده است تا این برآمدگی بسیار بزرگتر و قطورتر از قبل باشد؛ بدینترتیب کار با هر دو گوشی روی میز دشوارتر از گذشته بوده و استفاده از قابهای محافظ آیفون ۱۲ پرو و ۱۲ پرو مکس با آنها نیز ممکن نخواهد بود.
افزایش وزن و قطر بدنه در کنار فریم گونیایی و مسطح آیفونهای جدید باعث میشود تا بهویژه آیفون ۱۳ پرو مکس بهخوبی روی دست ننشیند و در طولانیمدت، کاربرانی با دستان کوچکتر را آزار دهد. کلیدهای سختافزاری آیفونهای جدید نیز مانند همیشه بازخورد خوشایندی دارند و دستزسی به آنها با چالش خاصی همراه نیست.




دورتادور فریم، نوارهای پلاستیکی برای تقویت آنتندهی بهچشم میخورد، از سوی دیگر روی لبهی سمت راست، نواری پلاستیکی و عمودی قرار گرفته است که آنتن اتصال میلیمتری 5G را در پسِ خود دارد. متأسفانه کوپرتینونشینها آیفون ۲۰۲۰ را نیز با پورت اختصاصی لایتنینگ مبتنیبر USB 2.0 تولید میکنند؛ بنابراین خبری از پورت جدید USB-C نیست.
آیفون ۱۳ پرو و آیفون ۱۳ پرو مکس گواهی IP68 را از مؤسسهی IEC دریافت کردهاند و درستمانند خانوادهی آیفون ۱۲، روی کاغذ میتوانند تا ۳۰ دقیقه، فشار آب در عمق ۶ متری را تحمل کنند.
صفحهنمایش و اسپیکر آیفون ۱۳ پرو مکس
نمایشگر ۶٫۱ و ۶٫۷ اینچیِ آیفون 13 پرو و آیفون 13 پرو مکس از پنلهای Super RetinaXDR با وضوح ۲۵۳۲ × ۱۱۷۰ و ۲۷۷۸ × ۱۲۸۴ پیکسل با تراکم پیکسلی ۴۶۰ و ۴۵۸ پیکسلبراینچ بهره میبرند. تا بدینجای کار تفاوتی با نسل گذشته مشاهده نمیشود؛ اما باید بیافزاییم که اکنون بهلطف فناوری ProMotion، آیفونهای جدید از نرخ نوسازی متغیر تا سقف ۱۲۰ هرتز نیز پشتیبانی میکنند.
اپل ورود دیرهنگامی به دنیای گوشیهای هوشمندی با نمایشگرهای سریع داشت؛ آیفون ۱۳ پرو و آیفون ۱۳ پرو مکس آخرین پرچمدارانی هستند که از نرخ نوسازی بیشاز ۶۰ هرتز پشتیبانی میکنند؛ اما این شرکت راهکار متفاوت و پیشرفتهتری را بهکار گرفته است، برخلاف پرچمداران اندرویدی که نرخ نوسازی را بین چند حالت محدود تغییر میدهند، آیفون ۱۳ پرو، خود را با نرخ فریمِ محتوای در حال نمایش، تطبیق میدهد تا بدینترتیب مصرف باتری بهینهتر باشد.
براساس گفتههای اپل، آیفون ۱۳ پرو میتواند نرخ نوسازی را بهصورت هوشمند بین ۱۰ تا ۱۲۰ هرتز تغییر دهد؛ بدینمفهوم که در حالت نمایش محتوای استاتیک مثل عکس یا متن، نرخ نوسازی روی ۱۰ هرتز خواهد بود؛ درحالیکه ویدئوی ۲۴ فریمبرثانیه با نرخ ۲۴ هرتز پخش میشوند و بازیها نیز با نرخ نوسازی یکسان با نرخ فریم اجرا خواهند شد، این فناوری شبیهِ G-SYNC و Free-Sync دنیای کامپیوترها است.
دوربین اصلی (واید) اکنون از حسگر ۱۲ مگاپیکسلی IMX703 ساخت سونی با پیکسلهای ۱٫۹ میکرومتری استفاده میکند که نسبت به نمونهی بهکاررفته در آیفون ۱۲ پرو و آیفون ۱۲ پرو مکس بهترتیب ۸۴ و ۲۵ درصد ابعاد بزرگتری دارد. این حسگر نور را از پس لنز ۷ تکهای با دیافراگم گشودهترِ f/1.5 و فاصلهی کانونی معادلِ ۲۶ میلیمتر دریافت میکند.
با وجود جذابیتی که در پس ایدهی حالت Cinematic است؛ اما آنچه در حال حاضر با آیفون ۱۳ پرو تجربه میکنیم هنوز با شرایط آرمانی فاصله دارد؛ محدودیت فیلمبرداری 1080p از یک سو و تفکیک غیرطبیعی سوژه از پسزمینه بههمراه باگهایی در جابهجایی هوشمند محل فوکوس از سوی دیگر، باعث میشود تا نتوانیم به Cinematic Mode به دیدهی چیزی فراتر از سرگرمی نگاه کنیم.
یکی از ویژگیهای اختصاصی آیفون ۱۳ پرو، قابلیت فیلمبرداری ProRes است که البته تا زمانی نامشخص در دسترس نخواهد بود. آیفونهای پروی ۱۲۸ گیگابایتی امکان فیلمبرداری ProRes با وضوح 1080p و نرخ ۳۰ فریمبرثانیه را خواهند داشت؛ درحالیکه سه مدل دیگر، امکان فیلمبرداری 4K با همان نرخ را خواهند داشت.
ProRes نام یک فرمت فیلمبرداری فشرده با کیفیت بالا است که از سوی اپل توسعه یافته و در مرحلهی تدوین بهکار میرود. آیفون ۱۳ پرو بهزودی امکان فیلمبرداری و تدوین ویدئوهای ProRes را دراختیار کاربر خواهد گذاشت.
گستره دینامیکی، جزئیات و نویز عکس آیفون ۱۳ پرو
در طول روز و زیر نور آفتاب، عکسهای دوربین واید و تلهفوتو جزئیات زیادی دارند و نویزی در آنها مشاهده نمیشود؛ اما دوربین اولتراواید در این زمینه، چند سروگردن از دو دوربین دیگر ضعیفتر عمل میکند. در آیفون ۱۳ پرو نیز همچون مدلهای سال قبل، تلاشهایی برای شارپکردن بیشازحد بهویژه در بخشهایی از تصویر با بافتهای پیچیده بهچشم میآید.
اپل در زمینهی گسترهی دینامیکی و بیرون آوردن جزئیات از دل هایلایتها و سایهها، بهاندازهی رقبای اندرویدی، دیوانهوار عمل نمیکند، برای پیبردن بهدرستی این موضوع، کافی است به سقف خودروی پراید پارکشده در عکسهای سری اول یا جزئیات پنهانشده زیر سایهی ساختمان در عکسهای سری دوم توجه کنید.
نمونهعکسهای سری اول
دوربین اولتراواید
دوربین واید
دوربین تلهفوتو
نمونهعکسهای سری دوم
دوربین اولتراواید
دوربین واید
دوربین تلهفوتو
رنگها در عکس آیفون ۱۳ پرو
هر سه دوربین واید، اولتراواید و تلهفوتوی آیفون ۱۳ پرو رنگها را مشابه هم و بسیار نزدیک به واقعیت ثبت میکنند؛ البته گرمی رنگها در دوربین واید و تیرگی جزئی آنها در دوربین اولتراواید کماکان به چشم میآید. همانطور که پیشتر نیز گفته شد، برای کسانی که بهدنبال رنگهای زندهتر هستند، اپل امسال قابلیت Photographic Styles را در نظر گرفته است.
نکات مثبت
- شارژدهی عالی
- قدرت پردازشی بینظیر
- صفحهنمایش ۱۲۰ هرتزی با روشنایی بالا
- مجموعهی دوربین کارآمد در روز و شب
نکات منفی
- فقدان درگاه USB-C
- سرعت شارژ کمتر از رقبا
- وزن زیاد (مدل پرو مکس)
- قیمت نجومی در ایران
دوربین اولتراواید
زوم آیفون ۱۳ پرو
در آیفون ۱۳ پرو از لنز پریسکوپی با بزرگنماییهای دیوانهوار خبری نیست، این گوشی هوشمند برای بزرگنمایی در نور مطلوب، صرفا به فاصلهی کانونی معادل ۷۷ میلیمتری در دوربین تلهفوتوی خود اتکا دارد، بهلطف این فاصلهی کانونی، آیفون ۱۳ پرو بزرگنمایی اپتیکال ۳ برابری بهارمغان میآورد و بزرگنماییهای بیشتر را با ایجاد کراپ روی تصویر دوربین تلهفوتو انجام میدهد.
در روشنایی روز، عکسهای ۳ برابری آیفون ۱۳ پرو جزئیات بسیار خوب و عکسهای ۱۰ برابری آن جزئیات مطلوبی دارند؛ اما در بزرگنماییهای بیشتر، عکسها شکل و شمایل نقاشیهای آبرنگی را به خود میگیرند.
سیستم لرزشگیر تصویر در دوربین اصلی بهجای لنز، روی حسگر (Sensor-shift) قرار گرفته است و دوربین از ۱۰۰ درصد پیکسلهای حسگر برای سیستم فوکوس خودکار تشخیص فاز استفاده میکند. بهگفتهی اپل، آیفون ۱۳ پرو با ترکیب حسگر بزرگتر و دیافراگم گشودهتر، تا ۲٫۲ برابر نور بیشتری نسبت به گذشته جذب میکند.
دوربین اولتراواید از حسگر ۱۲ مگاپیکسلی IMX772 ساخت سونی با پیکسلهای ۱٫۰ میکرومتری استفاده میکند؛ بنابراین ابعاد حسگر نسبت به نسل قبل تغییری تجربه نمیکند؛ اما اکنون لنز ۶ تکهی دوربین، دیافراگمِ بسیار گشودهترِ f/1.8 با فاصلهی کانونی معادل ۱۳ میلیمتری دارد و مجموعهی دوربین نیز از فوکوس خودکار تشخیص فاز برای عکاسی ماکرو از فاصلهی بسیار نزدیک ۲ سانتیمتری استفاده میکند.
افزایش گشودگی دیافراگم دوربین اولتراواید از f/2.4 به f/1.8 باعث شده است تا بهگفتهی اپل، دوربین اولتراواید آیفون ۱۳ پرو تا ۹۲ درصد جذب نور بیشتری داشته باشد و تصاویر ۱۲۰ درجه با جزئیات بیشتری را در محیطهای کمنور ثبت کند.
دوربین تلهفوتو از حسگر ۱۲ مگاپیکسلی IMX713 ساخت سونی با پیکسلهای ۱٫۰ میکرومتری استفاده میکند؛ بنابراین ابعاد حسگر نسبت به نسل قبل تغییری تجربه نمیکند؛ اما اکنون لنز از فاصلهی کانونیِ طولانیترِ ۷۷ میلیمتری با دیافراگمِ بهمراتب تنگترِ f/2.8 و لرزشگیر اپتیکال OIS استفاده میکند. این لنزِ ۶ تکه قابلیت زوم اپتیکال ۳ برابری را دراختیار کاربر میگذارد.
یکی دیگر از برتریهای آیفون ۱۳ پرو نسبت به گذشته، اضافهشدن پشتیبانی از Night Mode به دوربین تلهفوتوی آن است.
دوربین سلفی آیفون 13 پرو همانند گذشته از حسگر ۱۲ مگاپیکسلی IMX514 ساخت سونی با پیکسلهای ۱٫۰ میکرومتری و ابعاد بسیار کوچکِ 1/3.6 اینچی استفاده میکند. این حسگر در پس لنزِ واید ۲۳ میلیمتری با f/2.2 قرار دارد و از فوکوس خودکار نیز در آن خبری نیست.
مهندسان اپل در الگوریتم پردازش تصویر آیفون ۱۳ پرو نیز تغییراتی دادهاند: بهلطف موتور پردازش عصبی ۱۶ هستهای A15، اکنون در روشنایی روز، الگوریتم Smart HDR 4 برای تکتک افرادی که در قاب منظرهیاب دوربین قرار دارند، تنظیمات منحصربهفردی را در سطح کنتراست، نورپردازی و رنگ پوست پیاده میکند تا عکسها تا حد ممکن طبیعی بهنظر برسند. Smart HDR 4 با تمامی دوربینها در دسترس قرار دارد.
بهگفتهی اپل، در محیطهایی با نور متوسط تا ضعیف، الگوریتم Deep Fusion در نرمافزار دوربین آیفون ۱۳ پرو فعال میشود تا بهمدد قدرت موتور پردازش عصبی A15، برای هر پیکسل، سطوح نوردهی متفاوتی بررسی میشود تا در نهایت با ترکیب بهترین بخشها از هر سطح نوردهی، تصویر نهایی با جزئیات بالا تولید شود. الگوریتم Deep Fusion با تمامی دوربینهای آیفون ۱۳ پرو در دسترس قرار دارد.
حالت Night با تمامی دوربینهای آیفون ۱۳ پرو از جمله دوربین تلهفوتو در دسترس قرار دارد؛ با تاریکترشدن محیط، گوشی براساس شدت نور موجود تعدادی فریم را در سطوح نوردهی مختلف ثبت و بهترین بخش هرکدام را باهم ترکیب میکند. اپل میگوید Night Mode اکنون امکان نوردهی دو ثانیهای حین عکاسی در دست را نیز فراهم میسازد.
Photographic Styles نام قابلیت جدیدی است که با گوشیهای خانوادهی آیفون ۱۳ معرفی شد. این قابلیت به کاربر اجازه میدهد تا شفافیت و روشنیِ رنگها (Tone) را تغییر دهید یا گرمیِ (Warmth) رنگها را کموزیاد کنید. اپل اصرار دارد که Photographic Styles با فیلترهای موجود در گوشیهای دیگر متفاوت است؛ چراکه بهصورت هوشمند، رنگ مواردی همچون آسمان و پوست افراد را طبیعی نگه میدارد.
قابلیت Photographics Styles با تمامی دوربینهای آیفون ۱۳ پرو از جمله دوربین سلفی در دسترس قرار دارد. این قابلیت بهصورت پیشفرض حالتهای Vibrant و Rich Contrast و Warm یا Cool را دراختیارتان میگذارد و اجازه میدهد در صورت تمایل، با آیفونتان عکسهایی با رنگهای اشباع و شفافتر شبیهی پارهای از پرچمداران اندرویدی بگیرید. حالتهای یادشده بهصورت بیدرنگ روی سوژه پیاده میشوند.
آیفون ۱۳ پرو مکس با چیپ جدید اپل یعنی A15 Bionic عرضه شده که دومین تراشه ۵ نانومتری این شرکت محسوب میشود، یعنی با نسل دوم فناوری ۵ نانومتری شرکت تایوانی TSMC تولید شده است. تعداد ترانزیستورهای تعبیه شده در این چیپ به عدد باورنکردنی ۱۵ میلیارد میرسد، یعنی حدود ۲۷ درصد بیشتر از نسل قبل. همهچیز در این چیپ جدید است؛ از دو هسته پرقدرت ۳.۲۳ گیگاهرتزی آوالانچ گرفته تا چهار هسته کممصرف ۱.۸۲ گیگاهرتزی بلیزارد. پردازشگر گرافیکی جدید اپل نیز ۵ هسته دارد. در کنار این چیپ ۶ گیگابایت حافظه رم قرار گرفته و حافظه داخلی هم از ۱۲۸ گیگابایت تا ۱ ترابایت متغیر است. شاید ۱ ترابایت حافظه داخلی برای یک گوشی هوشمند بیش از حد زیاد بهنظر برسد، اما اگر به عکاسی و فیلمبرداری حرفهای با بالاترین کیفیت علاقه داشته باشید، اقدام اپل را تحسین خواهید کرد.
برای اینکه بدانیم آیفون ۱۳ پرو مکس نسبت به نسل قبل و پرچمداران حال حاضر دنیای اندروید چه جایگاهی دارد، هیچ ابزاری بهتر از اپلیکیشنهای بنچمارک نیست. در ادامه نتایج بهدست آمده و توضیح آنها را میآورم.
- آنتوتو ۹: آیفون ۱۳ پرو مکس در این تست ۸۳۰ هزار امتیاز میگیرد. بهترین نتیجهای که پیش از این در دیجیاتو برای این تست بهدست آورده بودیم به شیائومی می ۱۱ (بررسی دیجیاتو) با ۷۸۵ هزار امتیاز اختصاص داشت. البته همین حالا پرچمداران گیمینگ اندرویدی مثل نوبیا رد مجیک ۶s پرو یا روگ فون ۵s پرو با چیپ اسنپدراگون ۸۸۸ پلاس امتیاز بالاتری از آیفون جدید میگیرند و رکورددار آنتوتو محسوب میشوند.
- گیکبنچ ۵: در این تست، آیفون ۱۳ پرو مکس با امتیاز ۱۷۳۵ در حالت تک هستهای و حدود ۴۷۰۰ در حالت چند هستهای اختلاف محسوسی نسبت به رقبای اندرویدی دارد. بهترین گوشیهای اندرویدی در حالت تک هستهای حدود ۱۱۷۵ و در حالت چند هستهای حدود ۳۷۲۹ امتیاز گرفتهاند.
- تریدی مارک: آیفون ۱۳ پرو مکس در تست وایلد لایف آنلیمیتد ۱۱۶۰۰ امتیاز گرفت که افزایش ۳۰ درصدی نسبت به نسل قبل را نشان میدهد. بهترین گوشیهای اندرویدی در این تست حتی رقیب آیفون ۱۱ هم نمیشوند و بهزحمت ۶۰۰۰ امتیاز میگیرند.
آیفون ۱۳ پرو مکس هنگام اجرای تستهای فوق بهشدت داغ میشود. نتیجه تست پایداری با اپلیکیشن تریدی مارک نیز نشان میدهد که این گوشی تنها چند دقیقه پس از اجرای این تست و بهخاطر افزایش دمای چیپ، سطح کارآیی را پایین میآورد. نتیجه تست پایداری نیز ۷۰ درصد بود، یعنی تقریباً همان نتیجهای که برای آیفون ۱۲ پرو بهدست آورده بودیم و رقم خوبی محسوب نمیشود.
داغ شدن بدنه گوشی هنگام استفاده عمومی چندان محسوس نیست. حتی پس از حدود ۳۰ دقیقه فیلمبرداری ۴K/60 باز هم گرمای بدنه در حدی نبود که من را نگران کند. هنگام اجرای بازیهای سادهای مثل ماریو کارت، کندی کراش و سابوی سرف نیز گوشی اصلاً گرم نمیشود. کال آو دوتی موبایل نیز با بالاترین تنظیمات گرافیکی هیچ فشاری به آیفون ۱۳ پرو مکس نمیآورد و به روانترین شکل ممکن اجرا میشود.
تنها عنوانی که میتواند آیفون ۱۳ پرو مکس را به چالش بکشد، بازی پرطرفدار و بسیار سنگین گنشین ایمپکت است. اگر بخواهید این بازی را با بالاترین تنظیمات گرافیکی و نرخ فریم ۶۰ اجرا کنید، در کمتر از ۱۰ دقیقه دمای گوشی بهشدت افزایش پیدا میکند و با افت فریم محسوس روبرو خواهید شد. جالب اینکه حتی با پایین آوردن تنظیمات گرافیکی باز هم شاهد لگهای گاه و بیگاه در اجرای این بازی هستیم اما گرمای گوشی به حد معمول میرسد.
موضوع عجیب دیگر هنگام استفاده از این گوشی، اجرای آسفالت ۹ با نرخ فریم ۳۰ است. طبق تجربه من آیفونهای قبلی بهراحتی این بازی را با نرخ فریم ۶۰ و بدون لگ اجرا میکردند اما آیفون ۱۳ پرو مکس حتی هنگام اجرا با نرخ ۳۰ فریم بر ثانیه نیز لگ دارد و در صحنههای شلوغ شاهد افت فریم هستیم. این موضوع میتواند به iOS 15 یا ناسازگاری اپلیکیشن با نرخ فریم متغیر نمایشگر مربوط باشد و شاید با آپدیت نرمافزاری برطرف شود.
در مجموع آیفون ۱۳ پرو مکس قویترین سختافزار دنیای موبایل را در اختیار دارد، اما بهنظر میرسد اپلیکیشنهای مختلف و بهخصوص بازیها هنوز برای نمایشگر پروموشن بهینه نشدهاند. اکثر برنامههای بنچمارک گرافیکی روی ۶۰ فریم قفل هستند و بازیها نیز به نرخ فریم بالا نمیرسند. احتمالاً مدتی طول میکشد تا این مشکلات برطرف شوند.
دوربین
اپل میگوید دوربینهای آیفون ۱۳ پرو مکس (و مدل پرو) بزرگترین پیشرفت را در تاریخ این شرکت داشتهاند، و واقعاً همینطور است. اگر دوربین سلفی را کنار بگذاریم، سه دوربین دیگر این گوشی هرکدام بهنحوی تغییر کردهاند و بهتر شدهاند. در کنار پیشرفت سختافزاری، قابلیتهای نرمافزاری جدیدی هم به این گوشی آمده تا تجربه عکاسی شما را به سطح تازهای برساند. مشخصات دوربینهای این گوشی را در ادامه میبینید.
- دوربین واید ۱۲ مگاپیکسلی، ضریب اف ۱.۵، اندازه پیکسل ۱.۹ میکرون، فوکوس خودکار دوال پیکسل PDAF، لرزشگیر سنسور شیفت
- دوربین تلهفوتو ۱۲ مگاپیکسلی، ضریب اف ۲.۸، فوکوس خودکار PDAF، لرزشگیر اپتیکال، بزرگنمایی اپتیکال ۳ برابری
- دوربین اولتراواید ۱۲ مگاپیکسلی، ضریب اف ۱.۸، فوکوس خودکار PDAF
- دوربین سلفی ۱۲ مگاپیکسلی، ضریب اف ۲.۲
اپل معمولاً در مورد اندازه سنسورها صحبت نمیکند اما با توجه به ابعاد پیکسلها میتوان اندازه سنسور را حدس زد. دوربین واید این گوشی بزرگترین پیکسلها را در دنیای موبایل حال حاضر دارد، یعنی حتی بزرگتر از پیکسلهای ۱.۸ میکرونی نسل سوم سونی اکسپریا وان. بنابراین سنسور این گوشی اندکی از سنسور ۱/۱.۷ اینچی پرچمدار جدید سونی بزرگتر است اما به دیگر پرچمداران دنیای اندروید مثل می ۱۱ اولترا یا گلکسی S21 اولترا نمیرسد. این سنسور بزرگ در کنار گشودگی دیافراگم بسیار بالا (۱.۵/f) عملکرد فوقالعادهای را در تمام شرایط نوری نوید میدهد.
بزرگنمایی اپتیکال دوربین تلهفوتو اندکی بیشتر شده و از ۲.۵ به ۳ برابر رسیده اما در کنار این تغییر مثبت، شاهد کاهش قابل توجه گشودگی دیافراگم هستیم (۲.۸/f در برابر ۲.۲/f). بنابراین احتمالاً در محیط تاریک با مشکل مواجه خواهد شد.
دوربین اولتراواید نیز با دیافراگم بازتر (۱.۸/f در برابر ۲.۴/f) همراه شده، ضمن اینکه برای نخستین بار در تاریخ آیفون، فوکوس خودکار دارد و میتواند تصاویر ماکرو ثبت کند. من این ویژگی را برای نخستین بار روی هواوی میت ۲۰ پرو تجربه کرده بودم که سه سال قبل با دوربین تلهفوتو ۳x معرفی شده بود. بنابراین در این دو زمینه، اپل سه سال از هواوی عقبتر است.
رابط کاربری دوربین
در زمانی نهچندان دور، رابط کاربری دوربین آیفون بسیار ساده بود تا همه کاربران در هر سطحی از مهارت بتوانند بهترین عکسها را با این گوشی ثبت کنند. حالا بهخاطر تعدد دوربینها، افزایش قابلیتها و سطح بالای رقابت، اپل نیز رابط کاربری پیشرفتهتری در اختیار شما میگذارد تا بتوانید تنظیمات مورد نیاز خود را روی عکسها اعمال کنید. البته منوی تنظیمات دوربین همچنان خارج از اپلیکیشن دوربین قرار دارد و برای دسترسی به آن باید وارد منوی تنظیمات گوشی بشوید.
یکی از جدیدترین پیچیدگیهای رابط کاربری اپ دوربین این گوشی، پروفایلهای رنگی مختلف است که از نوار بالا یا منوی تنظیمات انتخاب میشود. اپل برای نخستین بار قابلیت تنظیم دستی دما و غلظت رنگ را در ۴ پروفایل مختلف در اختیار شما میگذارد. اینکه کدامیک از این پروفایلها را دوست داشته باشید کاملاً به شما برمیگردد. من همان حالت اصلی را برای عکاسی انتخاب کردم. در ادامه چند نمونه عکس با پروفایلهای مختلف را میبینید.
جز تنظیم پروفایلهای رنگی، گزینههای دیگری برای تنظیمات دستی وجود ندارد. یکی از ویژگیهای عجیب اپ دوربین آیفون ۱۳ پرو مکس این است که بهطور خودکار و بسته به فاصله شما با سوژه، دوربین مورد استفاده را تغییر میدهد. مثلاً زمانی که دوربین تله را انتخاب کردهاید ولی کمی به سوژه نزدیک میشوید، دوربین اصلی فعال میشود یا زمانی که دوربین اصلی را انتخاب کرده و در فاصله کمتر از ۱۰ سانتیمتر از سوژه قرار بگیرید، دوربین تلهفوتو برای ثبت عکس ماکرو فعال میشود. این رفتار بهظاهر هوشمندانه در درازمدت کمی آزاردهنده خواهد شد. البته اپل وعده داده که حداقل امکان فعالسازی دستی حالت ماکرو را به اپ دوربین اضافه خواهد کرد. با این مقدمات به سراغ بررسی عکسهای دوربین این گوشی میرویم.
دوربین اصلی
دوربین اصلی آیفون ۱۳ پرو بهترین دوربین ۱۲ مگاپیکسلی دنیای موبایل است. با این دوربین میتوانید با کمترین زحمت، زیباترین عکسها را بگیرید. همهچیز در این تصاویر متوازن است، از کنتراست تصویر گرفته تا غلظت و دمای رنگ. هیچ نشانهای از نویز در عکسها دیده نمیشود و همانند تمام آیفونهای قبل، خبری از رنگهای اغراق شده یا HDR بیش از حد نیست. فوکوس بسیار سریع و دقیق انجام میشود و هیچگاه نیازی به لمس مجدد صفحه برای تغییر فوکوس نخواهید داشت. در ادامه چند نمونه عکس از دوربین اصلی این گوشی در شرایط نوری مناسب را میبینید.
البته وقتی عکسها را بزرگ کنید، میبینید که بعضی جزئیات از دست رفتهاند. ثبت جزئیاتی مثل چمنها یا بافتهای متراکم به سنسوری با رزولوشن بیشتر از ۱۲ مگاپیکسل نیاز دارند و افزایش اندازه سنسور یا پیکسلها، تأثیری روی آنها ندارد. بنابراین اگر قصد کراپ کردن تصاویر یا چاپ آنها در ابعاد بزرگ را دارید، شاید آیفون ۱۳ پرو مکس نتواند انتظارات شما را پاسخ دهد.
با کاهش نور، کیفیت کلی عکسها نیز افت میکند اما این گوشی با پردازش مناسب، عکس واقعاً زیبایی را تحویل شما میدهد. تا زمانی که عکسها را بزرگ نکنید، همهچیز بسیار عالی بهنظر میرسد. عکسهای این گوشی در نور کم نویز چندانی ندارند و از نظر غلظت رنگ و کنتراست هم در سطح قابل قبولی هستند. پس از بزرگ کردن تصاویر میبینید که جزئیات بهشکل آبرنگی ثبت شدهاند.
دوربین اولتراواید
دوربین اولتراواید آیفون ۱۳ پرو مکس در شرایط نوری ایدهآل، عکسهای بسیار خوبی میگیرد که از لحاظ رنگ، نور و کنتراست با دو دوربین دیگر تفاوت خاصی ندارند. جزئیات هم در نمای کلی کافی بهنظر میرسد اما گوشههای عکسها کمی کشیده و تار میشوند.
در محیط تاریک نباید انتظار زیادی از این دوربین اولتراواید داشته باشید. البته این دوربین با گشودگی دیافراگم بیشتر، عکسهای بهمراتب بهتری از بقیه آیفونها میگیرد ولی معجزه نمیکند. تقریباً در تمام شرایط برای عکاسی شبانه با این دوربین مجبور به استفاده از نایتمود هستید ولی در نهایت، عکس خروجی اختلاف قابل توجهی با دوربین اصلی خواهد داشت.
قابلیت فوکوس خودکار دوربین اولتراواید، یکی از بهترین دوربینهای ماکرو را در اختیار شما میگذارد و میتوانید حتی از فاصله ۲ سانتیمتری عکاسی کنید. عکسهای ماکرو این دوربین در شرایط نوری ایدهآل کاملاً زیبا بهنظر میرسند. اگر اپل امکان فعالسازی دستی حالت ماکرو و تنظیم دستی فوکوس را به اپ دوربین اضافه کند، نتیجه بهمراتب بهتر خواهد بود.
عکاسی ماکرو به نور کافی نیاز دارد و متأسفانه اپل امکان استفاده از فلاش بهعنوان منبع نور را فراهم نکرده است. استفاده از فلاش برای این حالت هم معمولاً فوکوس درستی به شما نمیدهد. بنابراین برای عکاسی ماکرو حتماً باید بهفکر تأمین نور کافی باشید.
دوربین تلهفوتو
دوربین تلهفوتو آیفون ۱۳ پرو مکس همانند دوربین اصلی در شرایط نوری مناسب عکسهای بسیار خوبی میگیرد. یکی از ویژگیهای جذاب آیفون یعنی توازن نور و رنگ بین دوربینهای مختلف، اینجا هم دیده میشود و عکسهای تلهفوتو از این نظر تفاوتی با دوربین اصلی ندارند. البته واضح است که این عکسها از نظر کیفیت کلی به دوربین اصلی نمیرسند، بهخصوص اگر کمی آنها را بزرگ کنید.
Standard
اپل بخش زیادی از مراسم معرفی آیفون ۱۳ را به قابلیت Cinematic mode اختصاص داد؛ قابلیت دوربینمحور جدیدی که به ادعای اپل، «هالیوود را به جیب شما میآورد». بهطور خلاصه حالت Cinematic بهلطف تراشهی قدرتمند A15 به دوربین آیفون ۱۳ اجازه میدهد تا با ایجاد نقشهی عمق از هر فریم ویدئو با نرخ ۳۰ فریمبرثانیه، تغییر فوکوس سینمایی را به ویدئوهایتان بیاورید.
با حالت Cinematic آیفون میتواند با پیشبینی اینکه سوژهی جدیدی در آستانهی ورود به قاب فیلمبرداری است، نقطهی فوکوس را در زمانی مناسب روی آنها تغییر دهد؛ کاربر حتی میتواند حین یا پس از فیلمبرداری، بهصورت دستی، در سطح افکت بوکه یا نقطهی فوکوس تغییراتی ایجاد کند.
حالت Cinematic از فیلمبرداری Dolby Vision HDR پشتیبانی میکند؛ اما وضوح و نرخ آن بهترتیب به 1080p و ۳۰ فریمبرثانیه محدود است، از سوی دیگر این حالت را تنها با دوربینهای واید، تلهفوتو و سلفی در دسترس خواهید داشت.
در نهایت باید به مشکلات خرید و استفاده آیفون در ایران هم اشاره کنم. این مشکلات از قیمت بسیار بالای این محصولات شروع میشود، با محدودیتهای iOS و اپلیکیشنها ادامه مییابد و ممکن است به تعمیرناپذیری آن ختم شود. با سختگیریهای جدید اپل در زمینه تعویض قطعات، تعمیر این گوشی فقط در اپل استور ممکن خواهد بود و تعداد کاربران ایرانی که به اپل استور دسترسی دارند، چندان زیاد نیست.